(VG Nett) Ni år etter at alle politidistriktene ble lovet pansrede kjøretøy, er de endelig i ferd med å komme på plass. Løsning: Politiet får låne dem av Forsvaret. Gratis.
Etter at politiførstebetjent Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under NOKAS-ranet i Stavanger i april 2004, lovet Politidirektoratet med Ingelin Killengreen i spissen at alle Norges 27 politidistrikter skulle få pansrede kjøretøyer.

Ni år senere er løftet fortsatt ikke innfridd.

– Det finnes mange grunner til at det har blitt slik. Først og fremst handler det om prioriteringer som har blitt gjort av politiet selv, sier Songstad.
Skulle politiet kjøpt millionkjøretøyene, måtte de gått gjennom en lang anbudsprosess.
Løsningen fant de hos Forsvaret, som i løpet av høsten får levert 81 splitter nye, pansrede Toyota Land Cruisere.


Kjøretøyene har en prislapp på 2,8 millioner kroner per stykk, og har blant annet blitt brukt i en årrekke av Forsvaret i Afghanistan. I Norge skulle de nye millionbilene stort sett blitt brukt av Heimevernets innsatsstyrker.

Når får 11 av dem i stedet en karriere i politiet – ett til hvert av politidistriktene som fortsatt står uten pansrede kjøretøyer.

– Politiet har en generell låneavtale med Forsvaret, der vi kan låne materiell ved behov. Vanligvis skjer dette i liten skala på lokalt nivå. Dette er en langt større sak, som har tatt litt lengre tid, sier Songstad.

Blir levert i vinter

Etter flere års kamp kan dermed de siste politidistriktene få det det politiet betegner som «skuddbeskyttende kjøretøyer» – trolig allerede innen utgangen av året.

Politiet skal betale for mindre ombygninger som montering av blålys, sirener og sambandsutstyr. Ellers får de låne de pansrede millionkjøretøyene helt gratis.

– At Forsvaret kan bidra med materiell til politiet som styrker totalberedskapen i samfunnet er bra. I tillegg til at det bedrer beredskapen, er dette en effektiv utnyttelse av samfunnets ressurser. Forsvaret har både meget god kompetanse og kapasitet som kan bistå sivile myndigheter. Dette er sånn sett en vinn-vinn-løsning for å styrke samfunssikkerheten i Norge, skriver statssekretær Eirik Øwre Torshaug i Forsvarsdepartementet i en e-post til VG.

I utgangspunktet skal politiet låne Land Cruiserne i tre år.

– Det blir et nytt verktøy politidistriktene kan bruke i forbindelse med væpnede aksjoner. Med et slikt kjøretøy, blir de langt bedre beskyttet enn tidligere, sier Songstad.

Etter låneperioden har politiet en opsjon på å kjøpe kjøretøyene fra Forsvaret.

– Vi må sjekke om det er tillatt i henhold til offentlige innkjøpsregler. Men nå har vi vunnet oss litt tid, så får vi se på mer permanente løsninger etter hvert, sier Songstad.

– Hadde ikke politiet råd til å kjøpe kjøretøyene selv?

– Det handlet ikke om penger. Det handlet om å få dem på plass innen rimelig tid. Derfor er vi glade for løsningen vi nå har fått til, sier Songstad.

PS! Politiets lånte Land Cruisere vil få blålys og sirener, men skal ifølge Politidirektoratet ikke lakkeres i politiets farger.