Side 1 av 3

Diffrensialsperrens forunderlige værden

Postet: ons feb 11, 2009 1:27 pm
av iknut
Diffrensialsperrer er et tema som til stadig diskuteres her på forumet. Som nevnt i Knixen's garasje burde vi ha en egen tråd hvor folk kan lufte sine erfaringer slik at vi andre kan få et innblikk i hvordan forskjellige løsninger fungerer.
Spørsmål og kommentarer hører selvfølgelig med

Selv har jeg tre åpne differ i min 80. Dette gir stabilitet på dårlig føre uten at det gir noen spenninger i drivverket ved kjøring på tørt føre. Senterdiffen har viskosekopling som fordeler mere av kraften bak enn forran. Dette fører til at bilen oppfører seg mere som bakhjulstrekk på glatt vei, bedre styregrep på framhjula og kan hjelpetil med styringa med gassen.
Alle tre diffene har "E-locker", originale diffsperrer.

Dette systemet fungerer bra for meg som kjører mye på vei, ikke minst ved lukeparkering i by'n, samtidig som jeg får den efekten jeg ønsker i skogen. Men det systemet er dyrt, komplisert og har mange potensielle feilkilder. Bilen er forholdsvis stor og tung og svinger dårlig med sperrene innkoblet. Må derfor sitte å koble de inn og ut ved behov i skogen. Greit nok til min "kose-offroad" foreløpig.

Holder også på å instalere "Aussie-locker" bak på Hiluxen. Den får diff brems forran. Er litt skeptisk til dette oppsettet med det sies å gå helt fint. Gleder meg til å prøve det. :)

Postet: ons feb 11, 2009 1:59 pm
av Vegard
Har følgende erfaring med sperra biler:

G-wagen (w460) uten senterdiff, med manuelle sperrer framme og bak. Disse var trege å få inn og utkopla, baksperra begynte i løpet av min tid i bilen å glippe noen ganger. Ingen erfaring med vinterkjøring.

BJ42 med ARB sperrer framme og bak. Fungerte som de skulle, bortsett fra da det var lekkasje i luftslangene. Ingen vintererfaring.

LJ73 med Powertrax NoSlip automatisk sperre bak. Fungerte fint offroad, noe klunking ved inn og utkopling under kjøring på vei. Tilsynelatende fint om vintern, men sendte meg sidelengs av vegen og inn i ei stolpe. Kom som lyn fra klar himmel. Fullstendig uforutsigbart fra noe som ellers virket å være greit. Styr unna denne løsningen på biler som brukes på vei selv om enkelte hevder noe annet! (om du kommer slengende med en modda 4wd og moser meg, mine eller min bil skal jeg sørge for at det blir undersøkt om diffene dine er forsvarlig satt opp!)

BJ75 med originale wirestyrte sperrer framme og bak. Kopler raskt ut og inn. Solide og enkle. Bilen styrer dårlig med sperrene innkoplet. Glir lett sidelengs i hellende terreng med sperrer kobla inn. Veldig kjekt å tvert kunne kople fullstendig ut. Kjører med helt åpnde differ vinterstid, stor fordel.

HJ61 med originale wirestyrte sperrer. Samme som over.

Postet: ons feb 11, 2009 2:48 pm
av knixen
De elektriske sperrene kan bygges om til manuelle, har postet en link til det tidligere på forumet.

Har hatt aussielocker bak på runneren i 3 år snart. Den kniper litt i rundkjøringer, men det styrer man med gassen. Ellers fungerer det supert og anbefales alle. Ihvertfall biler som har litt akselavstand!

Har foran hatt arb , detroit true track og åpen diff. og snart aussielocker...

Nå brukes bilen min lite, men tviler på at det er noe problem.

Postet: ons feb 11, 2009 3:41 pm
av Toyole
Her er linken til firmaet Knixen tipsa om, jeg har kjøpt to stk vaiere.
http://www.downeyoff-road.com/ChassisCo ... ckers.html

Spennt på om det blir kurrant å montere.

Legger ut noen bilder/linker på utgaver som senere blir omtalt:
Aussielocker:
Bilde Bilde
Powertrax Lock-Right Locker:
Bilde
ARB air-locker:
BildeBilde[/img]

Postet: tor feb 12, 2009 1:19 am
av håvard
Da var vi her ja :)
Jeg/vi har altså LockRight både foran og bak på LJ73en.

Grunnen til at vi valgte LunchBox og ikke ARB var:
• Vi ville ha noe som "ikke kan feile"
• Slippe å kjøre seg fast før man kobler inn manuell spærre, vi ville ha det smoooth.
• Amund på BG er den eneste jeg vet om som har kjørt med lockere foran og bak på hverdagsbilen og i terreget. Det er en stund siden, men han var veldig fornøyd med dette i forhold til ARB. Jeg la også merke til når han dreiv å farta rundt med Cherokee'en sin i terrengen at det gikk utrolig smooth, fin flyt hele veien og ikke no stopping for å koble inn og jokking for å være sikker på at ARBen faktisk er koblet inn.
• Nysjerrigheten etter å gjøre noe alle andre frarådet oss å gjøre var også til stede.
• Pris er jo et tema, men det var ikke utslagsgivende i valget (det er langt billigere).
• Enkle å montere, slippe å sette opp diff på nytt


Rykter / Erfaring

Det blir voldsomt mye smekking og knekking i diffen (foran og bak).
Vi har hørt skikkelig knekking ca 6-10 ganger totalt til nå (hele Russland og en del i Norge), den opererer ellers så og si lydløst.

Det vil oppleves rart og uforutsigbart å svinge, spærra slår plutselig inn (bak)
LockRight'en slår aldri "plutselig" inn. Dvs. det gjør vel sikkert det, men tiden den bruker på å koble seg inn er ikke merkbar- så man vil ikke få et spark i baken. Spærra oppleves som "konstant" og forutsigbar. Men følelsen i en sving er anderledes, man merker at den er der. Det oppleves slik at man må overstyre litt i en sving ved pådrag- f.eks. tar man en høyresving må man overstyre litt ved pådrag, når man slipper gassen i svingen vil bilen "mer" til venstre enn når du hadde pådrag- dette venner man seg fort til.

Med spærre foran vil man få svært begrenset svingradius i terreng (foran).
Dette kan avkreftes. Det føles anderledes å ta tighte svinger når spærrene er blitt aktivert, men.. Vi har kjørt veldig mye med den bilen i terrenget og sving har skjelden vært noe problem, jeg er usikker på om det er "følelsen" av at man må svinge litt hardere som gjør det eller om det faktisk er dårligere svingradius. Hvis det er svingradius så er det isåfall ikke snakk om mange centimetrene. De gangene jeg har følt at vi må sny på femøringen har jeg i nødstilfeller koblet ut firhjulstrekken, da funker ikke spærra lenger. Dette argumentet vil jeg derfor totalt avkrefte.

Med spærre foran vil man ryke CV-ledd og belaste forstillingen unødvendig mye (foran)
Nå skiftet vi til Longfield CV ledd fordi vi ikke ville ha havari i Russland (uavhengig av spærrer eller ikke). Vi har enda ikke tatt noen CV ledd, kanskje vi kjører pent (jeg har aldri i mitt liv tatt et CV ledd, men det kan selvsagt skje). Hvis man vurderer slitasjen opp mot ARB eller andre manuelle spærrer så tror jeg faktisk LunchBoxer er snillere enn ARB (såfremt ARBen er låst). LunchBoxen låser inn og ut ettersom den trenger det. Jeg har sett (og kjørt) på både sveisa differ og låste ARBer i terrenget, de oppfører seg anderledes, det er helt stivt og flyter ikke like godt med bilen/terrenget som LunchBoxen. Kanskje Snåsamannen er mer skikket til å operere ARBen etter terrenget enn meg.. :D

LunchBox må spinne før den kobler inn
Det gjelder ihvertfall ikke LockRight sine, som beskrevet tidligere så bruker de ikke mange gradene/tiden på å slå inn, og det oppleves merkelig smooth i terreng. Kraften overføres til hjulet uten delay. Hvis det en gang var slik at de måtte ta en runde før de koblet inn, så er neppe dette et argument for å velge ARB isteden- hjulet på en åpen diff tar langt mer enn en runde før piloten trøkker på knappen..

Lunchbox foran på vinteren med 4wd gjør at bilen går rett frem og vil ikke svinge (foran).
Mest sannsynlig, har ikke prøvd enda- skal prøve. Her "tror" jeg også det samme som alle andre, men vil ikke være bastant før jeg har prøvd. PS! Hvis man har Lunch i fronten så vil dette selvsagt ikke være et problem hvis man setter frihjulsnava i fri.

Lunchbox bak på vinteren kan føre til overaskelser på snø is- rumpa vil ut, og det plutselig.
Ja det kan skje, men det er en vanesak, er det glatt og man kjører med 4wd så vil neppe dette være et problem. Har kjørt en del på snø og glatte med dette selv. Men her har Vegard en annen erfaring (det finner du i tidligere poster) og det skal man ikke ta lett på, det kunne gått riktig galt. Men jeg ikke si jeg har opplevd at den "plutselig" slår inn.

Lunchbox bak gjør at man kan få hjulspinn, piping og unødvendig mye belastning i f.eks. rundkjøreinger eller krappe svinger.
Det stemmer, men da er de snakk om 75-100% sving. Det venner man seg også fort til, jeg pleier å slippe opp gassen, eller trykke inn clutchen når det er mulig. Hvis man absolutt må ha pådrag i rundkjøringa så er det bare å gjøre det, det skjer ikke no galt, det bare oppfører seg litt anderledes enn en åpen diff.

Fordeler Ulemper
Fordeler
• Billig
• Enkel å montere
• Robust- tåler ekstreme påkjenninger
• Fungerer upåklagelig i terreng
• Slipper å kjøre seg fast før man slår på spærra
• Kjørestilen i terreng blir ekstremt smooth. Bra flyt hele veien, lite stopping for å koble inn og ut som med manuell spærre

Ulemper
• Oppfører seg merkbart anderledes ved sving på asvalt (tørt underlag med godt feste).
• Krever noe tilvenning på kjørestil.
• Locker foran på snø er selvmord- muligens, og mest sannsynlig, men jeg veit ikke enda.

Min konklusjon
LunchBox i baken kan jeg anbefale på en bil som skal gå på veien. Har du veldig kort akselavstand så kan du jo tenke deg om et par ganger hvis det er mye vinter der du bor. (Jeg ville gjort det uansett).
LunchBox foran er mest sannsylig ganske drøyt hvis du skal bruke 4wd i høyere hastigheter på snøveier, men jeg kan ikke svare helt på det enda.

Vil du derimot ha det optimale ut av bilen din i terrenget så er det ikke noe å lure på engang, jeg kan anbefale dette over ARB any time. Løp og kjøp- foran og bak.


Til de jeg har irritert :)
Det er ikke meningen å være usaklig eller å være flåsete i språket. Men jeg liker å teste ting som ikke nødvendigvis er gjennomtestet fra før, og jeg mener man må prøve en ting før man uttaler seg bastant. Skulle vi ha hørt på all "meningen" og "synsingen" angående våre lockere foran og bak så skulle vi ikke hatt et eneste CV ledd igjen, knuste differ, knekte stikkaksler og vi skulle ihvertfall ikke klare å svinge. Jeg trudde nesten på det sjøl, men tenkte at siden veldig få har prøvd det så er det vel bare å hive seg i det- dessuten er dette ganske utbredt i USA.

PS Jeg skal editere denne så fort jeg kommer på ting jeg har glemt, og så fort jeg får kjørt på snø med 4wd (må bare kjøpe ryggskinne og hjelm først..)

Jeg er veldig interessert i å høre om erfaringer med TrueTrack eller andre spærrer som er litt mildere i fronten (UTEN lameller).

http://www.richmondgear.com/powertrax/lockright.html

Bilde

Postet: tor feb 12, 2009 2:08 am
av knixen
Jeg må faktisk si at autolocker bak er svært forutsigbart, du vet at hvis du gir gass midt i en sving og det er glatt så overstyrer bilen. På min så godt som nye isuzu d-max med en ivrig brems bak så overstyrer den plutselig og det er nesten uforsvarlig å kjøre med 2wd på glatte veier. Det er helt jævlig innimellom, så mesteparten av tiden nå på vinteren er det 4wd! Med runneren og aussielockeren var dette aldri noe problem, heller ikke for frøkena mi. Så bak anbefales dette på det sterkeste!

Foran installerte jeg truetrack (detroit true track, tannhjulsstyrt diffbrems som låser opp til 50% ) etter en stund, dette førte til at jeg ikke lengre kunne gi gass ut av svinger for å få overstyring. Jeg fikk understyring i stedet, og måtte vente til jeg hadde retningen på bilen før jeg kunne dra på. Det var fremdeles ikke noe problem å kjøre på vinterveier.

ARB foran, åpen var den som en vanlig åpen diff. Nå har jo jeg vært plaget med min, da den først hadde en lekasje og ikke koblet inn. Etter jeg fikset det så koblet den ikke ut... OG det var farlig det, et par ganger jeg hadde lekt meg i snøen og så skulle ut i trafikken!!! Uten at jeg visste hva som var galt, klarte ingen svinger. Koblet ut fri nava og kom meg videre. Dette plaget meg også mye i sommer i lapland trophy, vegret meg for å koble inn sperra fordi jeg måtte kjøre lenge med nava i fri for å få den til å koble fra. Og innkoblet ARB sperre understyrer, du har nesten ingen sving. Det er årsaken til at jeg har montert auto-locker.

Nå har jeg bilen på veien igjen i løpet av uka, og kan legge ut mine erfaringer da. Riktignok på svært glatte bfg AT i 32" som er sommerdekka til en kompis.

Og i høy hastighet så har jeg aldri merket noe til sperra, vil tro hastighetsforskjellen mellom det tregeste hjulet og drivlinja (som i utgangspunktet gjør at den låser begge) er for liten til at den skal koble inn.

Neste gang jeg har sperrer jeg styrer selv står det volvo aksler under bilen og jeg dermed ikke har noe valg... :wink:

Postet: tor feb 12, 2009 9:53 am
av håvard
NB! Fant en annonse på offroad.no- løp og kjøp : http://www.offroad.no/forum/LockRight-s ... 99728.html

Postet: tor feb 12, 2009 10:48 am
av Eivind37
Tjah! :D

Har kjørt med sperre bak i min 82 Hilux i 4 år. Sperra bak er en Detroit Locker. Det er faktisk forskjell på automatiske sperrer...og forskjellen ligger i hvor hardt den er satt opp. Detroit Locker er den sperra som er desidert hardest satt opp. Den er også nesten dobbel så dyr som andre lockere., og den har bla egen carrier.
Disse ble mye brukt på amerikanske biler...og spesielt på 80 tallet ble dette mye brukt i dragracing...dvs de som kjørte MS (Modified Street) og SS (Super Street)...fordi de tålte voldsom påkjenning uten å ryke...samt at sperrefunksjonen var kontant.
Har selv kjørt 55 Bel Air 2D HT med sint smalblock 350 4 bolt med 500 ærlige HK på hjula og Detroit Locker. Lockeren røyk ikke!

På min grønne 82 Hilux har jeg brukt dette. Hvorfor? Jo...fordi jeg hadde lyst til å prøve...ikke for noe annet :D

Erfaringer:
Sperra slår inn så fort et hjul går fortere enn det andre ved pådrag...og det er IKKE lydløst. Det kommer et ordentlig "klunk"...og det er jern mot jern.
I rundkjøringer og krappe svinger så har jeg "Hollywood dekk"...det piper litt. I revers har den lett for klype...dvs at det kjennes ut som motstand.
På vinterføre med ingen vekt på planet er det ganske så skummelt. Pådrag rund en sving som er glatt eller med issørpe...så kommer bakenden ut kontant. Vil nok ike anbefale dette oppsettet til vinterbruk, men offroad så er det nok genialt og driftssikkert

En annen variabel rundt dette med luchbox sperre er bilens beskaffenhet tror jeg. Vekt tror jeg har avgjørende betydning på hvordan dette føles på bilen....Ikke minst akselavstand også. Bil med kort akselavstand tror jeg er skummelt og uforutsigbart.

Postet: tor feb 12, 2009 10:52 am
av håvard
Eivind. Den Detroiten din, er den slik at den må ta en runde eller mer før den kicker inn?

Det finnes ikke lameller eller noen form for clutching i LockRight'ene, men de slår liksom ikke plutselig inn- og lyd er svært skjeldent.

Postet: tor feb 12, 2009 1:20 pm
av Moose
Mener å ha lest på et av forumene at de kobler ut et frihjulsnav om de kjører på vei på vinterføre med locker eller lsd i framakslingen. Noen som har erfaring med dette?

Postet: tor feb 12, 2009 1:22 pm
av håvard
Moose skrev:Mener å ha lest på et av forumene at de kobler ut et frihjulsnav om de kjører på vei på vinterføre med locker eller lsd i framakslingen. Noen som har erfaring med dette?
Kobler du ut frihjulsnava så har du i prinsippet ingen framaksel mer, og derfor ingen diff å tenke på heller. Så ha det er selvsagt 100% korrekt :)

Postet: tor feb 12, 2009 2:01 pm
av Moose
Vet ikke om du missforsto men poenget var å koble ut bare ETT nav.
Om du har en autolocker skal du vel da ha "trehjulstrekk" eller?

Postet: tor feb 12, 2009 2:05 pm
av håvard
Moose skrev:Vet ikke om du missforsto men poenget var å koble ut bare ETT nav.
Om du har en autolocker skal du vel da ha "trehjulstrekk" eller?
Å var det det du mente, ja det funker mest sannsylig det- har ikke testa det. Diffen vil jo ikke slå inn hvis den ikke har noe motstand på motsatt side.

Det funker og bare koble ut 4wd også, selv med begge nava innkoblet.

Postet: tor feb 12, 2009 3:40 pm
av lcvidar
Hmm, høres egentlig ut som det kunne være greit med en autolocker foran for min del, da jeg stort sett kjører med nava utkoblet til vanlig. 73 er også såpass snill at det hadde sikkert gått greit å ha auto bak også. Dette med smooth-heten frister meg, etter å ha observert en av/på-kjørende sperrebilist bruke lang tid på ting.

Liste over lockere, hardhetsgrad, og om diff må settes opp på nytt eller ikke?
Har hatt arb-en liggende i eska i et år nå....

Postet: tor feb 12, 2009 7:26 pm
av knixen
Diffen må ikke settes opp på nytt med montering av sperre.

Postet: tor feb 12, 2009 7:58 pm
av Eivind37
Neida Håvard...virker som om den er nokså kontant....og det hender at den kiler seg fast noen ganger og slipper ikke taket. Den ahr litt personlighet bare! :D

Tror diskusjonen ikke kan fastslå om autolocker er bra eller ikke.mange variabler å ta hensyn til. Bilens vekt, sporvidde, akselavstand og tyngde osv. Det blir litt for unyansert uten å ta hensyn til disse variablene.

Jeg for min del hadde ikke hatt noen motforestilling med å kjøre med locker i foraksel (Kommer an på hvilken bil selvsagt!) Jeg kjører da ikke med 4wd koblet inn hele tiden på vinterføre.Hadde ejg gjordt det...så hadde det nok ikke vært aktuelt. Jeg kobler inn 4WD når jeg står i fare for å sette meg fast...eller står fast...ellers ikke! .....og da har jeg heller ingen problem med locker i foraksel. Til offroadbruk så hadde det vært et must!

Postet: tor feb 12, 2009 8:09 pm
av Moose
Er ikke enig med Håvard i at diffen ikke slår inn om den ikke har motstand på andre siden. Det er jo det som er forskjellen på åpen diff og locker!

Postet: tor feb 12, 2009 8:24 pm
av Eivind37
Hmmm....mulig jeg misforstår.
Altså...åpen diff har sol og planethjul og reagerer ikke på motstand. En locker vil jo reagere på motstand og låse begge akslene fast. Ved ujavn belastning og uten motstand vi den slippe opp og fungere som en åpen diff

Hilux med lockrite foran og bak

Postet: tor feb 12, 2009 8:49 pm
av Ole Kristian
Hei.

Tenkte jeg skulle dele litt av mine erfaringer.

Jeg kjøpte i høst en '82 hilux som forrige eier hadde montert lockrite lockere foran og bak på. Han sjøl mente at han nok kanskje hadde montert noe feil, eller at noe hadde røket like etter lockerne var montert, for ifølge han så "smalt" det stygt - ihvertfall i bakakselen, noen ganger.
Det er min erfaring også, men jeg tror det er slik det skal låte baki der når lockeren jobber.

Denne bilen er ekstremt stiv å kjøre etter vanlig vei med frihjulsnav og 4wd innkoblet. Jeg vil hevde den er nærmest trafikkfarlig å kjøre om du ikke er på tå hev hele tiden. Utkobling av 4wd - men med navene fortsatt innkoblet, hjelper ikke mye. Fortsatt like stiv.
Jeg vurderer på sikt å - enten montere inn/utkoblingsbar sperre alá ARB, eller sette inn en LSD. Her studerer jeg derimot andres erfaringer meget nøye. Intet er avgjort.

Bilen har ikke servostyring, så det krever at man virkelig tar i når man har til hensikt å svinge 90° av veien for eksempel. Eivind mente i et innlegg tidligere her at jeg måtte begynne å trene - og det har han faktisk helt rett i - det trenger jeg, men vil alikevel prøve å ettermontere servo etterhvert. Hadde jeg ikke hatt kule på rattet vet jeg da pokker ikke hvordan jeg skulle klart meg?

Jeg fikk tipset om å koble inn bare det ene frihjulsnavet foran (selvfølgelig - hvem har det bak?) der det var behov for mer enn bare bakhjulsdrift under normal veikjøring.
Dette fungerer faktisk ganske bra. Bilen er betraktelig lettere å styre, samt at man har nødvendig traction der det trengs. Bratt ubrøytet gårdsplass f.eks.

Ved kjøring med frihjulsnavene utkoblet på vanlig vei, har jeg ikke fått noen store overraskelser, enda lockeren har "slått inn" med tydelige klakk. Men jeg er jo obs på dette i krappe svinger, rundkjøringer og lignende da.

Jeg har enda ikke prøvd bilen hardcore offroad, så kan ikke uttale meg om hvordan den vil oppføre seg da.

Postet: tor feb 12, 2009 9:43 pm
av Eivind37
Hilux MK1 er tøff og brutal!...og det skal den være... Montere servo er direkte feigt :D Man skal da være mann for sin bil...ikke sant :lol:
Med brede hjul...så får du nok et par overraskelser...og ting skjer ganske fort! Du må bare være klar over det og endre kjørestilen deretter...men for all del...det er sært!